DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ OCAK AYI FAALİYETLERİMİZ

DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ OCAK AYI FAALİYETLERİMİZ

"DEDE KORKUT HİKAYELERİ" YAZIMI

08.02.2024 57

DİLİMİZİN ZENGİNLİĞİ PROJESİ ETKİNLİK RAPORU

ŞEHİT JANDARMA UZMAN ÇAVUŞ İLYAS GENEL  İLKOKULU

OCAK AYI RAPORU

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” kapsamında okulumuzda 08/01/2024 - 19/01/2024 tarihleri arasında Dede Korkut hikayeleri okuma çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

 

Anlamını Bul Etkinliği

Okulumuzdaki tüm sınıflarda “Anlamını Bul” etkinliği yapılmıştır. Bu etkinlik kapsamında oyun için hazırlanmış kelimeler içi görünmeyen bir torba içine alınmıştır. Her takımdaki birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü̈ oyuncular birbirlerine karşı yarışıp ilk takımın ilk oyuncusu torbadan bir kelime seçerek, seçtiği kelimeyi diğer oyunculara göstermeden, kelimeyi, eğer varsa altında küçük puntolarla parantez içinde yazılı kelimeleri kullanmadan, imalar ile dolaylı yoldan anlatarak kendisinden sonra gelen takım arkadaşının bulmasını sağlamaya çalışmıştır.

 

Hatırlamaca Etkinliği

 Okulumuzdaki tüm sınıflarda belirlenen kelimelerle başka kelimeleri çağrıştırmayı hedefleyen bir aktivite olan “Hatırlamaca” etkinliği yapılmıştır. Bu etkinlikte, numaralandırılmış kelime gruplarındaki kelimeler, bulmacadaki ilgili boşluğa yazılmış, bu şekilde öğrencilerin, kelime ilişkilerini keşfedip yeni sözcükler oluşturmayı öğrenmeleri hedeflenmiştir.

 

Anahtar Kelimelerle Hikaye Yazma Etkinliği

Okul bazında şartname hazırlanmıştır. Şartnameye uygun olarak öğrencilere 3 anahtar kelime verilmiştir. Anahtar kelimelerle en fazla 2 sayfa şeklinde olmak üzere özgün hikaye yazılması istenmiştir.Yazılan hikayeler için son teslim tarihine göre yarışmaya katılan öğrenciler arasında belirlenen kriterlere göre hikaye anlatma yarışması düzenlenmiştir.

 

Dede Korkut Okumaları

Faaliyet ile ilgili duyurular yapılmıştır. Her zümre kendi hikayesi ile öğrenci çalışmaları gerçekleştirmiştir. “Dede Korkut Hikayeleri”nden hareketle öğrencilerden yeni bir hikaye yazmaları istenmiştir. Yazılan hikayeler için son teslim tarihine göre yarışmaya katılan öğrenciler arasında belirlenen kriterlere göre hikaye anlatma yarışması düzenlenmiştir.

      İl genelinde düzenlenen “Dede Korkut Hikayeleri”nden hareketle yeni bir hikaye yazma yarışması için okul çapında yapılan hikaye yazımı birincileri:

·        2. Sınıflar Birincisi:

2-P Sınıfı Öğrencisi Muhammet Ali YALÇIN

·        3. Sınıflar Birincisi:

3-G Sınıfı Öğrencisi Meryem Ecrin KOCAKAPLAN

·        4.Sınıflar Birincisi:

4-F Sınıfı Öğrencisi Abdulkadir Geylani UYSAL olmuştur.

·        Ocak Ayı Dede Korkut Hikayesi Yazımı Okul Birincisi:

4-F Sınıfı Öğrencisi Abdulkadir Geylani UYSAL olmuştur. Birinci olan öğrenciler ödüllendirilmiş, projeye katılan tüm öğrenci ve öğretmenler, diğer etkinliklere de aynı motivasyonla katılmaları adına teşvik edilmiştir.